مدرسه ی دانشجوکلاس 1گروه ادیسون

مدرسه ای ازجنس فیزیک

 

 

 

 

 

 

   

ارسطو

اَرَسطو (به یونانی: Αριστοτέλης، تلفظ: آریستوتِلِس) (ولادت ۳۸۴ ق م. وفات ۳۲۲ ق م) از فیلسوفان یونان باستانغربی به حساب می‌آید شاگرد افلاطون و آموزگار اسکندر مقدونی بود. تالیفات او در زمینه‌ها و رشته‌های گوناکون منجمله فیزیک، متافیزیک، شعر، زیست شناسی، منطق، علم بیان، سیاست، دولتاخلاق بوده‌اند. ارسطو بهمراه سقراط و افلاطون از تأثیر گذارترین فیلسوفان یونان باستان بوده‌است. این سه تن فلسفه اروپایی (آنطور که برای ما آشنا است) را بر اساس فلسفه ماقبل اوکه یکی از مهم‌ترین فیلسوفان و سقراط یونان بنیاد نمودند. ارسطو فلسفه را به‌عنوان «دانش بودن» تعریف می‌کرد. بود. 

 

 

 

زندگی‌نامه

ارسطو در سال ۳۸۴ (قبل از میلاد) در خانواده‌ای ثروت‌مند از اهالی استاگیرا، شهری در شمال یونان، به دنیا آمد. در ۱۷ سالگی به فرهنگستانی به نام آکادمی افلاطون در آتن فرستاده شد و ۲۰ سال در آن‌جا درس خواند و تدریس کرد.

پس از مرگ افلاطون در سال ۳۴۷، ارسطو ناکام از به اختیار گرفتن مدیریت فرهنگستان به اسوس در آسیای کوچک رفت و با پایتیاس خواهرزادهٔ فرمانروای وقت ازدواج کرد. در ۳۴۳ به دعوت فیلیپ مقدون آموزش اسکندر مقدونی را بر عهده گرفت. پس از بازگشتش به آتن در ۳۳۵، آموزشگاهی خود را به نام لایسیوم تأسیس کرد.

در ۳۲۳ و پس از مرگ اسکندر، که آتن را ملحق شاهنشاهی خود کرده بود، آتش احساسات ضدمقدونی اوج گرفت و دامن‌گیر ارسطو شد. او به ناچار به چالسیس پناه برد و سال بعد (۳۲۲) در ۶۲ سالگی درگذشت.

آثار ارسطو

اطلاعات بیشتر: سیستم فلسفی ارسطو

آثار ارسطو بسیار متنوع و شامل جمیع معارف و علوم یونانی (جز ریاضی) است و اصولا شامل منطقیات طبیعیات الهیات و خلقیات است که از آن جمله از (فن شعر) (فن خطابه) (کتاب اخلاق) (سیاست) (ما بعد الطبیعه) باید نام برد.

منطقیات: مقولات ,جدلیات ,آنالوطیقای اول و دوم ,قضایا ,ابطال مغالات که در کل در کتاب ارغنون(ارگانون به معنی ابزار) جمع شده‌اند.

کتب علمی: طبیعیات، درباره آسمان، در کون و فساد، علم کائنات جو، تاریخ طبیعی، درباره نفس، اجزاء حیوانات، حرکات حیوانات، تولد حیوانات

کتب فلسفی:اخلاق نیکوماخوس، سیاست، مابعدالطبیعه

فلسفه

ارسطو را می‌توان از نخستین فیلسوفان تحلیلی دانست... وی همچنین واضع منطق نیز هست. او با در نظر گرفتن زمین در مرکز گیتی و قرار دادن فلکهای مختلف برای اجرام آسمانی (مثلاً فلک خورشید، فلک ثوابت و...) الگویی از جهان را برای همروزگاران خود ترسیم کرد. ارسطو چهار عنصر بنیادی کیهان را آب، آتش، خاک و هوا می‌دانست به‌علاوهٔ عنصر پنجمی به نام اثیر که معتقد بود اجرام آسمانی از آن ساخته شده‌اند.

ارسطو با انتقاد از فرضیه مثل(Idea)فلسفه خود را آغاز می‌کند. حقایق قابل ادراک وجود ندارند آنچه وجود دارد مثال نیست بلکه خرد و جزئی است.

وی گفته‌است «علم جز بر کلیات تعلق نمی‌گیرد». ما هنگامی می‌توانیم درباره اشیاء قضاوت کنیم که نوع و جنس را بهتر بشناسیم. تعیین قواعدی که حافظ روابط صحیح قضایای کلی با قضایای جزئی و شخصی باشد خاص منطقی است که هیچکس بهتر از ارسطو درباره آن تحقیق نکرده‌است همین منطق است که یکی از هدایای ارزنده و گرانبهای این فیلسوف بعالم بشریت به شمار می‌آید

تاريخ یک شنبه 21 اسفند 1390برچسب:,سـاعت 22:44 نويسنده پینارسلمان زاده| |

فیزیک‌دانان سرن اعلام کرده‌اند که برنامه خاموش شدن قدرتمندترین برخورد‌دهنده ذره‌ای جهان در سال 2012 به منظور بازبینی و تعمیرات تغییر کرده و این آزمایشگاه فیزیکی در این سال نیز به فعالیت خود ادامه خواهد داد.

به گزارش مهر، این تغییر در برنامه برخورددهنده هادرونبه آن معنی خواهد بود که دانشمندان برای تعقیب بوزون هیگز و دیگر اسرار جهان هستی، زمان بیشتری در اختیار دارند و همچنین به این معنی خواهد بود که برخورد دهنده بزرگ هادرون در زمانی که در تاریخ مایان‌ها به‌عنوان روز پایان جهان تعیین شده، خاموش خواهد بود.

هیچ دلیلی وجود ندارد که براساس تقویم مایان‌ها، یعنی سال 2012 روز پایانی برای جهان وجود داشته باشد.
برخی بر این باورند که در این روز رویدادی عظیم باعث از هم پاشیدن جهان خواهد شد اما این فرضیه هیچ پایه و اساس تاریخی یا کیهانی ندارد و برخی دیگر نیز برخورددهنده بزرگ هادرون را عامل وقوع این رویداد می‌دانند زیرا باور دارند که این آزمایشگاه بزرگ فیزیکی با ایجاد سیاهچاله‌های هولناک، جهان را در خود فروخواهد کشید. دلیل اصلی تمدید طول‌مدت فعالیت هادرون، رضایت دانشمندان از عملکرد این دستگاه عظیم بوده است.

هدف هادرون

بــرخــورد دهنده بـــزرگ هادرون (Large Hadron Collider) یا ال‌اچ‌سی (LHC) یک شتاب‌دهنده ذره‌ای و برخورددهنده در سرن در نزدیکی ژنو سوئیس است. این پروژه در ۱۰ سپتامبر ۲۰۰۸ میلادی (۲۰ شهریور ۱۳۸۷) پس از ۲۰ سال آماده‌سازی، آغاز به کار کرد. هدف از ساختن آن شناخت اجرام ماده در حد فاصل 10 به توان منهای 23‌سانتی‌متر، آزمون نظریه استاندارد ذرات، کشف اجزای یافت نشده مدل استاندارد، آزمون نظریه ابرتقارن و نظریه وحدت بزرگ است. از دیگر اهداف مهم این پروژه، کشف ذره بنیادی هیگز است که فیزیک‌دانان ذرات بنیادی وجود آن را پیشگویی کرده‌اند. ذره هیگز یا بوزون هیگز دخیل در ایجاد جرم در ذرات بنیادی است. در این آزمایشگاه، پروتون‌ها، در یک تونل ۲۶ کیلومتری شتاب گرفته و به اندازه ۱۴تریلیون الکترون ولت انرژی می‌گیرند و به هم برخورد می‌کنند تا این برخورد، ردی از بوزون هیگز را نشان‌دهد.

پروژه ALICE

یکی از پروژه‌های سرن در این برخورددهنده، یعنی پروژه ALICE به صورت ویژه برای برخورد دادن یون‌های سرب طراحی شده است اما 2 پروژه دیگر، ATLAS و CMS نیز در مسیر هدف جدید تغییر رویه داده‌اند.
آزمایش جدیدی که در برخورددهنده انجام شده توانسته به بالاترین درجه حرارت و چگالی که تاکنون در یک آزمایش به وجود آمده، دست پیدا کند. این آزمایش در فضایی ایمن و کنترل شده انجام شده و موفق به تولید ذرات تحت اتمی آتشینی با حرارت 10 تریلیون، یک میلیون بار بیشتر از مرکز خورشید، شده است. در این درجه حرارت حتی پروتون‌ها و نیوترون‌ها که تشکیل‌دهنده ‌هسته اتم هستند نیز ذوب شده و سوپی داغ از کوارک‌ها و گلوئن‌ها به نام پلاسمای کوارک- گلوئن به وجود می‌آورند؛ ترکیبی که گفته می‌شود تنها پس از وقوع انفجار بزرگ در جهان وجود داشته است.

25 سال تلاش

اولین طراحی‌های شتابگر هادرون بیش از 25 سال قبل آغاز شد. در آن زمان دانشمندان سرن (شورای تحقیقات فیزیک هسته‌ای اروپا) ساخت سازه‌هایی را که بتوانند میزبان شتابگر باشند آغاز کردند. این سازه‌ها برای یک دستگاه برخورد دهنده الکترونی- پوزیترونی آماده شدند. سپس این دانشمندان به امکان ساخت ماشین دیگری با ابعاد قابل قیاس با دستگاه اول که بتواند با کارایی بیشتری این انرژی را ایجاد کند، اندیشیدند.
به این ترتیب ساخت برخورد دهنده بزرگ هادرون (LHC) آغاز شد. پس از سال‌ها تلاش و آماده‌سازی‌ فناوری‌ها و تجهیزات، نخستین فعال‌سازی‌ برخورددهنده بزرگ سرن در سپتامبر 2008 آغاز شد اما به‌دلیل مشکلات فنی و خرابی این ماشین عظیم، پس از دقایقی LHC از کار باز ماند.

شبیه سازی بیگ بنگ

در هفتم نوامبر 2010محققان در برخورددهنده بزرگ هادرون با جایگزین کردن یون‌های سرب و برخورد دادن آنها به جای پروتون‌ها موفق شدند بیگ‌بنگ‌های کوچکی را، مشابه آنچه در هنگام تولد جهان روی داده است، شبیه‌سازی‌ کنند که طی آن حرارتی چند میلیون برابر بیشتر از حرارت هسته خورشید به وجود آمد.
برخوردهای پروتونی در ردیابی ذرات ناشناخته‌ای به نام بوزون هیگز و کشف نشانه‌هایی از قوانین فیزیکی جدید از قبیل مفهومی به نام اَبر قرینه‌سازی‌ برای دانشمندان بسیار کارآمد خواهد بود و به این شکل امیدوارند که بتوانند اطلاعات بیشتری درباره پلاسمایی که جهان هستی، در حدود 13/7میلیارد سال پیش و در یک میلیونیوم ثانیه پس از انفجار بزرگ از آن ساخته شده است،
به دست آورند.

کشف بوزون هیگز

با تمدید مدت زمان یکی از اصلی‌ترین اهداف برخورددهنده بزرگ هادرون کشف بوزون هیگز است؛ ذره‌ای که نقشی اساسی در ایجاد جرم در میان دیگر ذرات به عهده دارد. تحقیقات سرن و هادرون می‌تواند علاوه بر کشف این ذره، بخشی از رازهای بنیادین جهان از قبیل سیاهچاله‌ها، ذرات ابرمتقارن، ماده و انرژی تاریک را نیز آشکار کند.

خاموشی فنی کوتاه مدت

به جای خاموش کردن برخورددهنده، سرن در نظر دارد خاموشی فنی کوتاه مدتی را در پایان سال 2011 عملی کرده و سپس برخورددهنده را فعال‌سازی کند.
تعمیرات و نظارت‌های دقیق‌تر و بیشتر در سال 2013 روی هادرون انجام خواهد گرفت و در سال 2014 هادرون با حداکثر نیرو فعالیت خود را از سر خواهد گرفت.

شگفتی های جدید در فیزیک جدید

با تمدید مدت زمان فعالیت این دستگاه، انتظار می‌رود که در عملکرد آینده این دستگاه بهبودهایی مشاهده شود و تا پایان سال 2012 فرصت مناسب معرفی شگفتی‌های جدید در فیزیک جدید به وجود خواهد آمد. برخورددهنده بزرگ هادرون در حال حاضر برای تعمیرات و نگهداری خاموش شده است اما در ماه فوریه دوباره آغاز به کار خواهد کرد. طبق برنامه جدیدی که توسط مقامات سرن اعلام شده، هادرون پس از فعال‌سازی‌ دوباره باید خود را به سطح انرژی 3/5 تریلیون الکترون ولت بر پرتو برساند. سرن انتظار دارد تا پایان سال 2012 جمع‌آوری داده‌ها را در هادرون دست‌کم تا 3واحد افزایش دهد تا دانشمندان بتوانند تا پایان سال‌جاری نشانه‌هایی از یافته‌های جدید را بیابند اما یک سال زمان برای تبدیل کردن این نشانه‌ها به کشفی بزرگ کافی نخواهد بود.

برخورد با انرژی 7 تراالکترون ولت

دانشمندان سرن موفق شدند 2 دسته پرتو پروتونی ثابت را وارد تونل 27 کیلومتری برخورد‌دهنده‌ بزرگ کنند و موفق شدند انرژی برخورد این دو شعاع را به 1/2 ترا الکترون ولت برسانند.
در تونل بزرگ HC، 2 دسته پرتو پروتونی دیگر وارد شدند و توانستند با انرژی 7ترا الکترون ولت با یکدیگر برخورد کنند.

دنیاهایی در ابعاد دیگر

این ابر ماشین اثبات خواهد کرد که آیا همانند داستان‌های علمی- تخیلی دنیاهایی در ابعاد دیگر وجود دارد یا خیر و به دانشمندان کمک خواهد کرد که به‌دنبال ذراتی بگردند که با عنوان particle Higgs boson شناخته می‌شوند.

 

منبع:همشهری

تاريخ جمعه 19 اسفند 1390برچسب:,سـاعت 10:52 نويسنده مهرسا شیرازی نصب| |


نور و بازتابش نور - فیزیک اول

تاريخ دو شنبه 15 اسفند 1390برچسب:,سـاعت 1:45 نويسنده نیکی ابراهیم بختیاری| |

اهم درست در سالی که انقلاب کبیر فرانسه روی داد در ایالت باواریای آلمان بدنیا آمد. پدر دانای اهم او را تشویق کرد درسهای فیزیک,شیمی,ریاضیوحتی فلسفه کانت را به خوبی بیاموزد.اهم تحصیلات عالی خود را در دانشگاه زادگاهش به پایان رساندو درهمان دانشگاه بهتدریس بدون دریافت حقوق پرداخت.بعد ها به کلن رفت و در آنجا ضمن کار در دبیرستان با آثار دانشمندان فرانسوی مثل لاگرانژولاپلاس آشنا شد.وی زمانی به کارهای مهم اورستد,دانشمند دانمارکی در زمینه ی کار روی الکترو مغناطیس پی برد.تصمیم گرفت در این رشته به تحقیق و آزمایش بپردازد تحقیقات بعدی اهم باعث شد بیشتر شناخته شود.او را به استادی دانشگاه مونیخ دعوت کردند و مدیریت دفتر فرهنگستان فیزیک مونیخ را به عهدهاش نهاندند.کار مشهور اهم یافتن رابطه بین مقاومت سیم و شدت جریان از یکسو با اختلاف پتانسیل از سوی دیگر است(V=RI) که دانش آموزان دبیرستانی با آن آشنا هستند .این رابطه به قانون اهم معروف است.واحد مقاومت الکتریکی به افتخار همین دانشمند اهم نام گذاری شده است.

 

 

تاريخ یک شنبه 14 اسفند 1390برچسب:,سـاعت 17:41 نويسنده رومینا مهاجرانی| |

قطار های که در حین حرکت بارگیری می کنند

 

یك محقق و طراح، در جست‌وجوی راه ‌حلی برای دیر رسیدن مسافران قطارها، «سكوی متحرك» را طراحی كرده كه در آینده می‌تواند مسافر را از خانه‌اش، به سرعت به قطار برساند.

در این طرح، یك قطار سریع‌السیر برای حفظ سرعت خود هنگام طی مسیر، بدون توقف، بین لبه دو شهر حركت كرده و هیچ گاه وارد شهرها نمی‌شود؛ اما در عوض، مسافرانی كه قصد رسیدن به قطار مورد نظر را دارند، با استفاده از شبكه تراموا، خود را به خارج از شهر و خطوط ریلی این قطارها خواهند رساند.

«پل پریستمان»، رییس گروه طراحی انگلیسی «پریستمان‌گود» (Priestmangoode) در گفت‌وگو با شبكه خبری سی‌ان‌ان اظهار كرد: مسافران می‌توانند بر روی یكی از ترامواها در داخل شهر سوار شده و مستقیما خود را به خط قطار سریع‌السیر رسانده و سوار آن شوند. این مسافران سپس با رسیدن به مقصد مورد نظر، از همین طریق از قطار پیاده شده و دوباره در صورت نیاز از آن استفاده می‌كنند.

بر اساس این طرح، برای قرار گرفتن ایمن سكو و قطار در كنار هم، تراموا با سرعت بالاتر و قطار با سرعت پایین‌تر در كنار هم قرار گرفته و مسافران می‌توانند از این شیوه حتی برای تغییر خط و انتقال به یك قطار سریع‌السیر دیگر استفاده كنند.

البته این ایده، شباهت بسیار زیادی به طراحی «پنگ یو لون» تایوانی در سال 2007 دارد. طرح «یو لون» از سكوهای منظم برخوردار بوده و مسافران از آنها برای سوار شدن بر روی یك شاتل كه روی سقف قطار فرود می‌آمد، استفاده می‌كردند.

تاريخ دو شنبه 8 اسفند 1390برچسب:,سـاعت 17:49 نويسنده پینارسلمان زاده| |

 

محققان دانشگاه جورجیا موفق به ابداع ماده ای نورزا شده اند كه پس از چند ثانیه جذب نور می تواند برای مدتی طولانی از خود نور نامرئی ساطع كند.

استفاده از ابزارهای "درخشان در تاریكی" كه پس از دریافت نور خورشید از خود نور مرئی می تابانند، به اندازه ساعتهای مچی رایج بوده و معمول به شمار می رود. اما این ابزارها در زمانی كه فرد بخواهد نقطه ای را روشن كند اما دیده نشود، كاربردی ندارد، به ویژه در مناطق جنگی استفاده از چنین ابزاری می تواند جان سربازان را به خطر بیاندازد.

در چنین شرایطی ابزاری كه بتواند نور نامرئی ایجاد كند می تواند بسیار كاربردی باشد، ابزاری كه محققان دانشگاه جورجیا موفق به ابداع آن شده اند. این محققان موفق به ابداع ماده ای شده اند كه می تواند پس از یك دقیقه نورگیری در برابر خورشید برای مدتی طولانی از خود نور فروسرخ ساطع كند و این نور را تنها می توان با كمك عینكهای دید در شب مشاهده كرد.

نورهای مرئی فسفری از سال 1996 مورد استفاده انسانها قرار گرفته اند و امروزه برای ایجاد نورهای رنگی تركیبات شیمیایی متفاوتی وجود دارند. این تركیبات در علائم رانندگی، ایمنی، نمایشگرها و دیگر تجهیزات به كار گرفته می شوند و ساعتها پس از دریافت نور خورشید می توانند در تاریكی از خود نور ساطع كنند.

اكنون محققان دانشگاه جورجیا با استفاده از یون كروم سه ظرفیتی موفق به ابداع اولین نمونه از نور فسفری قابل تنظیم نزدیك به فروسرخ شده اند. الكترونهای این ماده در برابر نور فعال شده و به سطح بالاتری از انرژی می روند و سپس دوباره به سطح انرژی اولیه خود سقوط می كنند.

این از دست دادن انرژی به شكل پرتوهای نوری در طول موج نزدیك به فروسرخ خود را نمایان می سازند اما از آنجایی كه این پرتوها از دوام بالایی برخوردار نبودند، دانشمندان برای حفظ آن چاره ای اندیشیدند.

محققان از تركیبی از زینك و ماده ای آلی به نام "لانتانوم گالوژرمانات" كه یونهای كروم سه ظرفیتی را در خود داشتند برای به دام انداختن انرژی آزاد شده از الكترونها و بهره برداری طولانی تر از نور ایجاد شده استفاده كردند. با این كار ابتدا شدت تابش پرتوهای نوری به سرعت كاهش یافت اما این فرایند به تدریج كند شد و در مقابل سرعت از بین رفتن نور نیز كاهش پیدا كرد.

در حرارت اتاق این انرژی ذخیره شده به صورت تدریجی آزاد شده و خود را به شكل نور مداوم فروسرخ نمایش می دهد كه می تواند برای دو هفته دوام داشته باشد.

محققان این ابداع جدید را در زیر نور خورشید، نور فیلتر شده خورشید و نور فلورسنت آزموده و دریافتند تركیب جدید تنها با دریافت چند ثانیه نور طبیعی حتی در یك روز ابری می تواند برای مدتی طولانی نوردهی كند.

بر اساس گزارش پاپ ساینس، این ماده به شكل مایع نیز می تواند كاربردی باشد برای مثال می توان از آن در ابزارهای ویژه عملیات اعماق دریا استفاده كرد.

همچنین می توان از این تركیب جدید در ساخت سلولهای خورشیدی با كارایی بالاتر، نانوذراتی با توانایی اتصال به سلولهای سرطانی، و یا رنگهای فروسرخی كه تنها با كمك دوربینهای ویژه قابل مشاهده خواهند بود، استفاده كرد.                                                                                                                                      

تاريخ یک شنبه 7 اسفند 1390برچسب:,سـاعت 19:52 نويسنده نوشین شیخ زادگان| |

MisS-A